La cinci ani după ce Marea Britanie a votat pentru părăsirea Uniunii Europene, majoritatea europenilor spun că își doresc ca regatul să revină asupra deciziei.
Un sondaj realizat de Euronews a constatat, de asemenea, că mulți europeni urmăresc cu atenție modul în care se află Marea Britanie în afara blocului comunitar – și ar fi dispuși să ia în considerare ieșirea propriei națiuni, dacă aceasta funcționează bine pentru Regatul Unit.
Miercuri se împlinesc cinci ani de când Marea Britanie a organizat un referendum privind ieșirea din UE, în care 51,9% au votat să plece.
Dar dacă există un loc în care aniversarea va fi resimțită cel mai acut, este în Irlanda de Nord. Acolo, unioniștii continuă să se opună protocolului Irlandei de Nord, acordurilor comerciale post-Brexit care plasează regiunea atât în Marea Britanie, cât și pe piețele interne ale UE, în detrimentul controalelor asupra mărfurilor care sosesc acolo din Marea Britanie.
Votul a zguduit politica britanică și europeană până la esență și a fost urmat de ani de negocieri istovitoare între Bruxelles și Londra.
Apoi, pe 24 decembrie 2020, la ora unsprezece, s-a ajuns la un acord care a împiedicat Marea Britanie să se prăbușească din bloc.
La cinci ani după o campanie de referendum neregulată care a stârnit argumente familiale și dispute de vecinătate, Marea Britanie este încă la fel de împărțită asupra Europei ca oricând.
„Marea Britanie este încă semnificativ împărțită în ceea ce privește meritele Brexitului”, a declarat expertul în sondaje, John Curtice, de la Universitatea din Strathclyde. El spune că alegătorii sunt împărțiți aproape exact 50-50 între „rămân” și „părăsesc”.
În 2016, militanții Brexit au susținut că părăsirea UE nu numai că va restabili suveranitatea britanică, ci va economisi bani țării. În mod notoriu, militanții au decorat un autobuz cu două etaje cu afirmația potrivit căruia Brexit-ul ar oferi Regatului Unit 350 de milioane de lire sterline (486 milioane de dolari) pe săptămână pentru a-i cheltui pe serviciul național de sănătate. Contribuția netă a Regatului Unit la UE a fost de fapt de aproximativ jumătate.
Guvernul conservator al premierului Boris Johnson insistă asupra faptului că Brexit aduce noi oportunități economice. Marea Britanie a semnat recent primul său acord comercial complet după Brexit, cu Australia, și a solicitat aderarea la un parteneriat comercial al țărilor din zona Pacificului.
Dar Brexit-ul este departe de a fi terminat.
A început cu întreruperi la porturi și reținerea cetățenilor UE de către autoritățile britanice din cauza confuziei cu privire la vize. Șase luni mai târziu, Bruxelles-ul și Londra s-au întors la tranzacționarea drepturilor de pescuit și a Protocolului privind Irlanda de Nord.
Majoritatea europenilor i-ar primi înapoi în UE, spaniolii fiind cei mai primitori și francezii.
Un sondaj exclusiv pentru Euronews efectuat de Redfield & Wilton în Franța, Germania, Italia și Spania a constatat că majoritatea celor 1.500 de respondenți chestionați în fiecare dintre cele patru țări ar vota pentru ca țara lor să rămână stat membru dacă ar avea loc un referendum in viitorul apropiat.
Spaniolii au fost cei mai fermi, 84% dintre aceștia susținând acest punct de vedere.
Perspectiva pare extrem de puțin probabilă. Un sondaj YouGov din martie a constatat că doar 35% dintre britanici au o viziune foarte sau oarecum favorabilă asupra UE, în timp ce 50% au o opinie foarte sau oarecum nefavorabilă.
Majoritatea respondenților din cele patru țări au afirmat, de asemenea, că au o viziune favorabilă asupra UE și că faptul de a fi stat membru are un efect pozitiv asupra țării lor.
Întrebați dacă publicul britanic a luat decizia corectă în 2016, majoritatea respondenților francezi, germani și spanioli au spus că nu, dar majoritatea italienilor, în ciuda atașamentului lor față de UE, au declarat că britanicii au luat decizia corectă.